SOLO EXHIBITION

KCG

Steijnstraat 12
6814 AM Arnhem

'Cybrids'

foto's, beelden · 27 mei t/m 14 juli - opening 27 mei 16.30

Press release

In haar werk toont Clémence Lamiaux ons delen van het menselijk lichaam. Deze lichaamsdelen combineert ze met vormen die verwijzen naar planten en dieren. We zien telkens zorgvuldig samengevoegde fragmenten van ongelijksoortige zaken. Een vrouwelijk profiel dat uitloopt in een snavel, een hand aangevuld met dierlijke vliezen en een mensenbeen dat overgaat in een hoef. Het zijn allemaal bizarre en absurde totaliteiten, die je niet onmiddellijk herkent als 'onmogelijk'.

Het werk van deze kunstenaar verwijst naar de tegenwoordige praktijken van hybridisatie: het telen of kweken van kruisingen van planten of dieren. De mogelijkheid om een nieuwe lichamelijke identiteit te scheppen, lijkt steeds dichterbij te komen. De eerste embryo's die zowel menselijk als dierlijk materiaal bevatten zijn er al. In de beelden die deze kunstenaar ons voorschotelt, ligt een fascinatie opgesloten voor dit soort ontwikkelingen.

In eerste instantie lijken de beelden en afbeeldingen grappig, charmant en onschuldig. Maar bij nadere beschouwing dringt zich een ongemakkelijk gevoel op bij de toeschouwer. Moeten we de hybridisatie van het menselijk lichaam zien als een belofte van onbegrensde mogelijkheden? Of worden we hier gewaarschuwd voor het risico van vervreemding? Eén ding staat vast. Met de vragen die Clémence Lamiaux opwerpt in haar werk, houdt ze ons een spiegel voor. Ze laat ons kijken naar onszelf, naar onze oordelen én naar onze drang om alles naar onze hand te zetten. Zelfs de natuur...

 

Erna aan de Stegge • Francet van Mackelenberg - KCG
www.kcg.nl

 
osten wind
ostenwind back